Încinge cuptorul la 170 de grade.
Pune cafeaua într-o cratiță împreună cu perele curățate și batonul de scorțișoară.
Lasă pe foc cca 10 minute, apoi pasează perele cu ajutorul unui blender și lasă să se răcească.
Spumează untul împreună cu zahărul, cu ajutorul unui mixer.
Adaugă apoi ouăle pe rând, piureul de pere și cafea, condimentele, nuca măcinată, făina, praful de copt și esența de lămâie.
Omogenizează, pune compoziția într-o tavă rotundă cu diametrul de 21 cm și coace 50-60 minute la 170 de grade.
Pentru cremă, pune laptele pe foc.
Separat, amestecă cele 10 gălbenușuri, amidonul și esența de vanilie.
Toarnă, puțin câte puțin, laptele cald și omogenizează.
Pune compoziția din nou în cratiță și ține pe foc, amestecă continuu, până se leagă crema.
Pune folie alimentară deasupra și dă la rece.
După ce s-a răcit și blatul, taie in 3 felii.
Umple fiecare blat cu cremă de vanilie și îmbracă tortul în cremă.
Decorează cu pere și nuci sau cu flori comestibile.
Ingrediente:
3 pere
1 baton de scorțișoară
250 ml cafea – espresso
100 g miez de nucă măcinată
250 g unt sărat la temperatura camerei
200 g zahăr sau 400 g curmale (dacă vreți să înlocuiți zahărul)
200 g făină
2 lingurițe praf de copt
2 lingurițe esență de lămâie Unirea
2 lingurițe mix condimente: scorțișoară, cuișoare, anason, ienibahar
4 ouă la temperatura camerei
Pentru cremă:
1 l lapte gras
10 gălbenușuri
100 g amidon
1 linguriță cu esență de lămâie
100 g unt
Pentru decor:
2 pere sau flori comestibile
Câteva nuci