Cum se face:
Dizolvă 2 pliculețe cu drojdie uscată în puțin lapte călduț și o lingură de zahăr. Lasă să se activeze drojdia 10 minute.
Adaugă laptele, ouăle, vanilia, coaja de portocală, zahărul și sarea. Amestecă cu un tel.
Adaugă făina cernută și frământă până se combină toate ingredientele (aprox. 5 minute). Dacă mai e nevoie, mai adaugă lapte.
Lasă aluatul să se odihnească 15 minute.
Frământă, adăugând, puțin câte puțin, Unirea Original, la temperatura camerei, și ulei, până aluatul se desprinde ușor de pe pereții vasului, este elastic și neted (aprox. 30 minute).
Introdu vasul cu aluat într-o pungă mare de plastic și lasă-l la temperatura camerei până își dublează volumul (aprox. 2 ore).
Dacă nu te grăbești, poți lăsa aluatul să crească lent, în frigider, pentru 4 ore, apoi să îl aduci la temperatura camerei.
Pregătește crema:
Topește ciocolata împreună cu Unirea Original pe baie de aburi.
Adaugă cacao, zahărul pudră și esențele.
Amestecă până se omogenizează. Lasă crema la răcit.
Când aluatul a crescut frumos, împarte-l în două părți egale.
Întinde o foaie nici prea groasă, nici prea subțire.
Unge cu crema de ciocolată și rulează. Așază ruloul pe o foaie de copt și dă la congelator pentru 10 minute, astfel vei putea să îl secționezi mai ușor.
Procedează la fel și cu a doua jumătate de aluat.
Scoate câte un rulou din congelator și secționează-l pe lung cu un cuțit foarte ascuțit. Împletește cele două fâșii, cu ciocolata în sus, sigilează capetele și așază babka în tava tapetată cu hârtie de copt.
Procedează la fel și cu a doua jumătate de aluat.
Lasă babka la crescut 45 de minute.
Dă-le la cuptor până se rumenesc frumos și trec testul cu scobitoarea (foc mediu, aprox. 40 minute).
Între timp, pregătește siropul: pune zahărul într-o crăticioară, la foc mic, până începe să se caramelizeze ușor. Adaugă apa și zeama de portocală. Amestecă și mai lasă 2 minute pe foc. Lasă siropul să se răcească.
Scoate babka din cuptor și unge-i din abundență cu sirop.