Dizolvă drojdia uscată în 3 linguri cu lapte cald și o lingură de zahăr.
Cerne făina. Adaugă coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală.
Mixează 5 gălbenușuri cu un praf de sare și cu zahărul. Adaugă 2 lingurițe cu esență de vanilie Unirea și laptele cald.
Răstoarnă drojdia activată peste făină. Adaugă compoziția de gălbenușuri și lapte. Amestecă aluatul. Dacă mai e nevoie, completează cu lapte călduț.
Frământă aluatul, adăugând treptat unt și ulei, până acesta devine omogen și se desprinde ușor de pe pereții vasului.
Lasă-l la crescut într-un loc călduț, 1 h – 1 ½ h.
Unge planul de lucru cu puțin ulei. Împarte aluatul în 20 porții. Rulează fiecare parte sub forma unui șnur gros și formează opturi. Pentru cei împletiți, aluatul se va împărți în 40.
Așază mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt și lasă-i la dospit încă 20 – 25 minute. Unge-i cu lapte și gălbenuș.
Coace-i în cuptorul preîncălzit la 170 grade C, până se rumenesc frumos și trec ”testul scobitorii”.
Când sunt calzi, unge-i cu miere și presară nucă măcinată.
Ingrediente:
1 kg făină,
2 pliculețe drojdie uscată (7g x 2),
200 g zahăr, 6 gălbenușuri,
400 – 500 ml lapte,
150 g unt gras și 30 ml ulei,
coaja rasă de la o lămâie,
coaja rasă de la o portocală,
un praf de sare,
esență de vanilie Unirea,
miere de albine și nucă măcinată.