Tăvălită în cocos

Brioșe
11 December 2018

Mod de preparare Tăvălită în cocos

Prima data facem foile sa aiba timp de odihna. Intr-un bol amestecam bine cu un tel laptele, uleiul, zaharul si ouale pana se topeste complet zaharul, apoi adaugam sarea si amonicacul stins (punem peste el zeama de lamaie sau otet si se va dizolva, spuma obtinuta este amoniacul stins). Incorporam faina si framantam un aluat moale si nelipicios pe care il lasam sa se odihneasca o jumatate de ora. Intre timp ne ocupam de crema. Amestecam bine intr-un vas (e foarte bun unul cu fundul dublu daca aveti) faina,un praf de sare, zaharul si turnam laptele putin cate putin, amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase.

Punem vasul pe foc mic si amestecam tot timpul. Din momentul in care a dat in fiert, mai lasam 5-6 minute, stingem focul ,adaugam coaja drasa de lamaie,zeama de la o jumatate si esenta de vanilie. Lasam deoparte la racit. Dupa ce s-a racit complet incorporam si untul moale, putin cate putin. Aluatul pentru foi il impartim in 3 bile egale. Din fiecare bila intindem o foaie subtire pe care o punem pe fundul unei tavi. Eu folosesc tava de la aragaz (30×33 cm ) pe care presar faina, pun foia si o intep din loc in loc cu o furculita pentru a nu se umfla in cuptor. Daca va este mai usor, intindeti foaia direct pe o hartie de copt. Coacem fiecare foaie 12-15 minute la 180°C pana incepe sa se rumeneasca usor. Fiti cu ochii pe ele pentru ca se coc foarte repede.

Impartiti compozitia in doua parti egale si intindeti doua foi subtiri, pe rand, intr-o tava de 30×33 cm acoperita cu hartie de copt. Ungeti cu unt sau cu ulei tava inainte de a pune hartia de copt, o va fixa bine. Coaceti fiecare foaie de pandispan,13-15 minute la 180°C, pana incep sa se rumeneasca usor.

tavalita 1
tavalita 2

tavalita 3
tavalita 4

Lasati-le la racit si preparati crema. Intr-un bol mixati untul moale.pana devine cremos. Mixati intr-o craticioara ouale cu zaharul pana se dubleaza in volum. Puneti vasul la baie de abur si fierbeti crema in jur de 15 minute pana devine cremoasa. Daca aveti un termometru de zahar e perfect, aduceti compozitia la 60-65°C. Puneti imediat craticioara intr-un vas cu apa foarte rece si lasati la racit.

Cand e rece, adaugati cacao si esenta de rom, apoi incorporati untul. Ungeti cu crema 5 dintre ele, suprapunandu-le si, pe a sasea, asezati-o deasupra. Acoperit cu folie alimentara si puneti prajitura o ora la frigider. Eu prefer peste noapte, astfel incat foile de pandispan să devina mult mai fragede.