Cozonac

Placintă cu brânză dulce
16 December 2018
Banane împăturite
1 April 2019

Mod de preparare Cozonac

< Aluat: Încălzește laptele la foc mic împreună cu zahărul și praful de sare. Pune făina cernută într-un bol mare și fă o adâncitură în mijloc. Adaugă drojdia mărunțită și puțin lapte călduț. Omogenizează și lasă 5 minute până se spumează. Amestecă ingredientele și toarnă restul de lapte, gălbenușurile, esența de rom și esența de vanilie. Frământă compoziția și, pe parcurs, adaugă untul moale (la temperatura camerei) și uleiul. Lasă aluatul la dospit o oră. Umplutura: Între timp, prepară umplutura. Bate spumă albușurile. Adaugă zahărul în ploaie. După ce spuma este consistentă, adaugă cacao, esența, nuca măcinată și stafidele. Amestecă ingredientele ușor cu o spatulă.
cozonac-1
cozonac2

cozonac3
cozonac4

Împarte aluatul in 4 părți egale și așază-l pe masa presărată cu făină. Întinde-l cu sucitorul, toarnă deasupra din compoziția de umplutură (4 părți). Rulează și împletește câte două suluri. Pune-l în tava de cozonac unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Lasă-l la cald, cel puțin o oră.
Unge cozonacii cu ou bătut și presară zahăr tos. Se preîncălzește cuptorul. Cozonacii se țin în cuptor 50min la 160°C (treapta medie 2-3)