Mucenici moldovenești

Negresă cu cremă de brânză
6 January 2022
Fursecuri cu stafide
5 April 2022

Cum se face:


Dizolvă drojdia uscată în 3 linguri cu lapte cald și o lingură de zahăr.
Cerne făina. Adaugă coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală.
Mixează 5 gălbenușuri cu un praf de sare și cu zahărul. Adaugă 2 lingurițe cu esență de vanilie Unirea și laptele cald.
Răstoarnă drojdia activată peste făină. Adaugă compoziția de gălbenușuri și lapte. Amestecă aluatul. Dacă mai e nevoie, completează cu lapte călduț.
Frământă aluatul, adăugând treptat unt și ulei, până acesta devine omogen și se desprinde ușor de pe pereții vasului.
Lasă-l la crescut într-un loc călduț, 1 h – 1 ½ h.
Unge planul de lucru cu puțin ulei. Împarte aluatul în 20 porții. Rulează fiecare parte sub forma unui șnur gros și formează opturi. Pentru cei împletiți, aluatul se va împărți în 40.
Așază mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt și lasă-i la dospit încă 20 – 25 minute. Unge-i cu lapte și gălbenuș.
Coace-i în cuptorul preîncălzit la 170 grade C, până se rumenesc frumos și trec ”testul scobitorii”.
Când sunt calzi, unge-i cu miere și presară nucă măcinată.

Un desert aromat pentru o zi specială