Cerne și amestecă făina, cacao, sarea și praful de copt.
Mixează bine ouăle cu zahărul. Adaugă vanilia și omogenizează.
Încorporează treptat (în două reprize) făina în amestecul de ouă. Omogenizează cu o spatulă / tel în formă de pară, după fiecare repriză.
Adaugă untul topit (lichid /un pic călduț) și omogenizează aluatul până devine lucios.
Răstoarnă-l într-o tavă rotundă (aprox. 23 cm), tapetată cu unt și făină.
Dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox. 30 minute, până trece testul ”scobitorii”.
Între timp, bate frișca cu vanilia și cu zahărul, până se întărește. Dă la frigider.
Asamblează tortul:
Taie blatul, orizontal, în două părți egale.
Însiropează prima jumătate de blat cu zeamă (aprox. 50 ml) de la compotul de vișine.
Adaugă frișcă și ornează cu vișine din compot.
Însiropează cealaltă jumătate de blat și așaz-o peste prima parte, presând ușor.
Îmbracă tortul în frișcă.
Decorează cu cireșe confiate și ciocolată rasă.
Ingrediente:
100 g făină
50 g cacao
5 ouă
100 g zahăr
50 g unt topit
1 linguriță esență de vanilie Unirea
1 linguriță praf de copt
un praf de sare
700 ml compot de vișine
vișine/cireșe confiate pentru decor
ciocolată neagră
600 ml frișcă lichidă
1 linguriță esență de vanilie Unirea
50 g zahăr