Cerne făina.
Dizolvă 2 pliculețe cu drojdie uscată în puțin lapte călduț și o lingură de zahăr.
Mixează 5 gălbenușuri cu zahărul și cu un praf de sare.
Adaugă esența de vanilie Unirea, coaja rasă de lămâie și de portocală și 450 lapte călduț. Omogenizează.
Când drojdia s-a activat, răstoarn-o în bolul cu făină. Adaugă compoziția lichidă și începe să frămânți. Dacă mai e nevoie, adaugă lapte călduț.
Frământă, adăugând, puțin câte puțin, Unirea Original, la temperatura camerei, și ulei, până aluatul se desprinde ușor de pe pereții vasului, este elastic și neted (aprox. 30 minute).
Introdu vasul cu aluat într-o pungă mare de plastic și lasă-l la crescut într-un spațiu cald, cel puțin o oră și jumătate, până își dublează volumul.
Pregătește crema: bate albușurile cu zahărul pudră, până se întăresc ca o bezea. Adaugă nucile măcinate, cacao, scorțișoara, esența de vanilie Unirea și esența de rom Unirea. Dacă e prea tare crema, adaugă puțin lapte cald.
Când aluatul a crescut, împarte-l în 4 părți egale.
Unge blatul de lucru cu Unirea Original, la temperatura camerei. Întinde-le cu sucitorul într-o formă dreptunghiulară.
Unge cu crema de nucă, adaugă stafide / fructe confiate și rulează. Împletește câte 2 rulouri.
Așază cei 2 cozonaci formați în tăvi tapetate cu hârtie de copt.
Lasă-i la crescut încă 30 minute, apoi unge-i cu gălbenuș și un strop de lapte.
Presară zahăr.
Lasă-i la cuptor până se rumenesc frumos și trec testul cu scobitoarea (foc mediu, aprox. 50 minute).
Ingrediente:
Aluat:
1 kg de făină
2 pliculețe cu drojdie uscată
150 g Unirea Original
50 ml ulei
5 gălbenușuri (aluat)
1 gălbenuș (pentru uns)
250 g zahăr
450 - 500 ml lapte călduț
2 lingurițe esență de vanilie Unirea
coajă de lămâie și de portocală
un praf de sare
Umplutură:
5 albușuri
200 g zahăr pudră
300 g nuci măcinate
50 g cacao
1/2 linguriță scorțișoară
1 linguriță esență de vanilie Unirea
1 linguriță esență de rom Unirea