Cum se face:
Pune pe foc laptele împreună cu zahărul, amestecă și lasă până se topește zahărul. Lasă puțin la răcit. Pune drojdia într-un bol împreună cu 3-4 linguri de făină și 4-5 linguri de lapte. Omogenizează și lasă să dospească cca 15 minute.
Adaugă drojida peste făină, restul de lapte și omogenizează.
Adaugă pe rând cele 4 ouă și cantitatea de esență pentru aluat și frământă.
Adaugă apoi untul topit și frământă în continuare pentru a obține un aluat omogen. Acoperă cu un prosop de bucătărie și lasă la dospit pentru cca. 1.5 ore.
Împarte aluatul în aproximativ 12 porții, pentru 12 mucenici mari. Rulează o bucată de aluat cu ambele palme și modelează un mucenic în forma de cifra opt.
Lasă muceniii să mai dospească în tavă pentru 30 minute, cât timp încingi cuptorul la 180 grade. Coace mucenicii pentru cca. 30 minute, până se rumenesc.
Între timp, pregătește siropul. Pune pe foc apa împreună cu zahărul. Lasă până se dizolvă zahărul, cca 15-20 minute până scade puțin siropul.
Ia de pe foc și adaugă restul de esență. Lasă să se răcească apoi însiropează fiecare mucenic. Unge apoi fiecare mucenic cu miere și presară nucă.
Vei obține: aproximativ 12 mucenici mari.