Pentru blat: separă albușurile de gălbenuș.
Bate spumă albușurile cu un praf de sare, adăugând treptat toată cantitatea de zahăr.
Mixează bine până se dizolvă zahărul.
Adaugă gălbenușurile și omogenizează.
Adaugă făina cernută și omogenizează.
Coace blatul într-o tavă cu diametrul 21 cm, tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru cca. 30-35 min.
Pentru cremă, pune laptele la fiert.
Separat, amestecă cele 12 gălbenușuri cu zahărul și cu amidonul.
Când laptele a fiert, ia de pe foc și toarnă, puțin câte puțin, peste amestecul de gălbenușuri.
Adaugă esența de vanilie, omogenizează și pune din nou pe foc.
Amestecă continuu până crema se leagă, ia de pe foc, adaugă untul, omogenizează, acoperă cu folie alimentară și lasă să se răcească.
Topește zahărul, adaugă miezul de nucă și amestecă.
Toarnă compoziția peste o hârtie de copt unsă cu puțin ulei. Lasă să se răcească apoi zdrobește/mărunțește cu sucitorul sau în robotul de bucătărie.
Taie blatul răcit în 3 felii egale.
Adaugă un strat de cremă și un strat de nucă caramelizată.
Îmbracă tortul în cremă de vanilie și decorează cu nucă mărunțită.
Ingrediente:
6 ouă la temperatura camerei
150 g zahăr
150 g făină
1 praf de sare
Pentru nuca caramelizată:
300 g zahăr
400 g nucă întreagă
Puțin ulei
Pentru cremă de vanilie:
1 l lapte gras
12 gălbenușuri
300 g zahăr
70 g amidon
1 linguriță esență de vanilie Unirea
½ linguriță esență de lămâie Unirea
1 vârf de cuțit de sare
500 g unt min 82% la temperatura camerei